Sałatka jarzynowa


Jedzenie
Legenda głosi, że jest jakiś Polak, który nigdy nie jadł sałatki jarzynowej, jednak możliwe, że to tylko legenda. Jedni ją uwielbiają, inni natomiast nienawidzą. Ciekawostką jest również fakt, że pomimo, że przepis u wszystkich jest taki sam, to u każdego smakuje inaczej.

Sałatka jarzynowa dla wielu Polaków jest nieodłącznym elementem Świąt i smakiem dzieciństwa. Przepisów na zrobienie tej typowo polskiej sałatki jest tyle ile mieszkańców naszego kraju. Wiele osób nie potrafi podać daty, kiedy pierwszy raz jadła czy przygotowała tę potrawę, bo wydaje się, że posiłek ten był z nami od zawsze.

Ponoć swoją największą popularność sałatka jarzynowa miała w czasach PRL-u. Dostępna niemal w każdym barze czy restauracji, ponieważ opierała się na łatwo dostępnych składnikach, to często jej wykonanie odbiegało znacznie od tego przygotowanego przez nasze babcie czy mamy. Sałatka, co może niektórych szokować, podawana była do wódki.

Sałatka oprócz tego, że jest elementem świąt czy polskiej kultury, to również kojarzy się z domową, miłą atmosferą. Główne składniki to marchewka, seler, ogórki kiszone, jajka, jabłko, groszek, kukurydza, ziemniaki no i oczywiście majonez. Do tego przyprawiamy solą i pieprzem i mamy klasykę polskiej kuchni, chociaż potrawa ta przybyła do nas z Rosji.

W wielu domach przygotowywana była w bardzo dużych miskach i pod wieloma nazwami, w tym m.in. sałatka bałagan, wielowarzywna czy dziadówka. Obowiązkowo jedzona z kanapką chleba, bo... inaczej się nie najemy:)

Komentarze

Komentujesz jako gość.